1984 aastal tõi Apple turule arvuti, mis muutis maailma: Macintosh. Steve Jobs ja tema meeskond seadsid eesmärgiks luua masin, mis oleks samaaegselt võimas ja lihtne kasutada. Arvutimaailm oli peagi tunnistajaks millelegi revolutsioonilisele.

Apple esitles Macintoshi Super Bowli ajal nüüdseks legendaarseks saanud reklaamiga, mille lavastas Ridley Scott. George Orwelli romaanist “1984” inspireeritud reklaam kujutas düstoopilist tulevikku, kus Apple’i innovatsioon purustas tehnoloogiasektori ühetaolisuse. See ei olnud lihtsalt reklaam – see oli avaldus mässust kehtiva olukorra vastu.

Algne Macintosh ehk “Mac” oli oma aja tipptehnoloogiaga varustatud. Sellel oli Motorola 68000 protsessor, mis töötas sagedusel 8 MHz, 128KB RAM-i ja 9-tolline mustvalge ekraan. Kuid mis tõeliselt eristas seda arvutit, polnud mitte riistvara, vaid tarkvara.

Esimest korda said kasutajad suhelda arvutiga graafilise kasutajaliidese kaudu – akende, ikoonide ja hiire abil. MacWrite ja MacPaint olid esimesed rakendused, mis näitasid maailmale, mis on võimalik. Ei mingeid keerulisi tekstikäsklusi; arvuti kasutamine muutus visuaalseks, intuitiivseks ja loovaks.

Apple’i turunduskampaania positsioneeris Macintoshi tööriistana üksikisikutele, mitte ainult suurtele ettevõtetele. Reklaamid rõhutasid loovust ja uuenduslikkust, meelitades kunstnikke, disainereid ja mõtlejaid, kes soovisid vabaneda traditsiooniliste arvutite piirangutest.

Macintoshi esmaesitlusel esitles Steve Jobs arvutit vaimustatud publikule. Vaatamata sellele murrangulisele hetkele ei plahvatanud müük aga oodatult. Macintoshi ootas ees tihe konkurents IBM-i PC-dega, mis juba domineerisid ärimaastikul.

Maailm väljus globaalsest majanduslangusest. 1980. aastate algust iseloomustas kõrge tööpuudus, inflatsiooni tõus ja naftakriiside järelmõjud. Majanduse taastumine oli aeglane ja paljud tarbijad olid ettevaatlikud kallite elektroonikatoodete ostmisel.

    Macintoshi hind oli 2495 dollarit, mis tundus keskmise tarbija jaoks kallis, eriti võrreldes odavamate alternatiividega. Majandusliku ebakindluse ajal muutus hinnasilt laialdasema kasutuselevõtu takistuseks.

    Vaatamata neile varajastele raskustele kujundas Macintosh hiljem personaalarvutite tulevikku. Selle julge disain, kasutajasõbralik liides ja keskendumine loovatele isikutele lõid aluse Apple’i jätkuvale edule.

    Macintoshist sai sümbol teistmoodi mõtlemisele, normide väljakutsetele ja tehnoloogia võimaluste piiride nihutamisele. Sellest julgest algusest 1984. aastal algas Macintoshi revolutsioon, mille mõju on tunda tänapäevalgi.